375 g makaronu spaghettini (cienkie spaghetti)
1/3 szklanki oliwy (80 ml)
50 g masła (można zastąpić większą ilością oliwy)
4 rozgniecione rąbki czosnku
4 świeże drobno posiekane czerwone papryczki chili bez pestek
2 szklanki bułki tartej (140 g)
1/2 szklanki grubo poszatkowanej natki pietruszki
2 łyżeczki drobno startej skórki cytryny
Przygotowanie:
Ugotuj makaron al dente. Odcedź.
W międzyczasie na dużej patelni podgrzej połowę oliwy z masłem. Gdy masło się rozpuści, dodaj czosnek, papryczki chili i bułkę tartą. Smaż, mieszając, aż bułka lekko się zarumieni.
W dużej misce zmieszaj odcedzony gorący makaron z zasmażką i pietruszką. Dodaj skórkę cytryny i resztę oliwy.