puszka.pl - pysznie!

Sos słodko-kwaśny z pomidorami i ananasem

Klasycznie do ryżu z warzywami. Do tego mogą być kotlety sojowe albo smażone tofu. Świetne też z samymi warzywami, np. z fasolką szparagową :)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 5 osób

1 puszka krojonych pomidorów lub 500 g świeżych
1/2 puszki ananasów (puszka = ok. 340 g owoców netto) + 1/2 szkl. zalewy
2 małe cebulki
1 kolorowa papryka lub 2 nieduże marchewki

olej do smażenia
imbir - ok. 1 cm świeżego, czyli max. 1 płaska łyżka startego (lub imbir w proszku)
1 łyżka cukru (ciemny nawet lepszy, bo aromatyczny)
4 łyżki octu ryżowego lub 2 innego [*]
1 łyżeczka soli
ciut pieprzu
ew. inne przyprawy, np.:
- sos sojowy
- 2 łyżki słodkiej papryki w proszku
- max. 1/2 łyżeczki sproszkowanego chili - polecam!
- 1/2 łyżki kurkumy
1/2 - 1 szkl. wody
1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej na 1/2 szkl. wody

Przygotowanie:

Warzywa pokroić w kostkę. Paprykę można w cienkie, niedługie kawałki, a marchewkę w zapałki. Ananasy pokroić w nieduże kawałki.

Cebulę zeszklić podsmażając z marchewką lub papryką. Dodać pomidory i dusić 10-15 min. Dodać ananasa, 1/2 szkl. zalewy z puszki i przyprawić do smaku. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z wodą i dodać do sosu - nie trzeba od razu całości. Zagotować, żeby zgęstniało, a mąka nie była surowa. Ew. dostosować gęstość dodając więcej wody lub rozmieszanej mąki.

Wskazówki i uwagi:

[*] Ocet ryżowy jest lekko słodkawy i nie ma tak mocnego aromatu jak winny.

Sos słodko-kwaśny można wrzucić w słoiki i zapasteryzować - małe słoiki (dżemówki lub mniejsze) trzymać 15-20 min. od zagotowania wody. Po wyjęciu z garnka postawić do góry nogami do ostygnięcia.
Nadesłał(a) chojnac, dnia: 2010-10-13 20:39:40.44
Źródło/autor przepisu: inspirowane przepisami z netu

Twoje zapiski: