puszka.pl - pysznie!

Makaron z bakłażanem, pomidorami i natką

Kuchnia śródziemnomorska. Danie podpatrzone w tv, genialne w swej prostocie, szybkie, absolutnie przepyszne!!! Sam jestem zaskoczony, że natka - i to w sporej ilości - tak mi smakuje. Super tu pasuje!


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

makaron lub kluski
nieduży bakłażan (ok. 400-500 g)
6-12 podłużnych pomidorów, pomidory w zalewie lub przecier pomidorowy
3 ząbki czosnku
ew. kawałek (ok. 0,5 cm) świeżego chili lub chili w proszku
spory pęczek natki

oliwa lub olej do smażenia
sól, pieprz

Przygotowanie:

Bakłażana kroimy w słupki lub kostkę - tak na jeden kęs. Solimy (ok. 1/2 łyżeczki) i odstawiamy. Nastawiamy makaron i przygotowujemy warzywa - pomidory kroimy w plasterki lub kostkę, czosnek i chili siekamy drobno, a natkę jak kto chce.

Na patelnię wlewamy odrobinę oliwy, wrzucamy czosnek, drobno posiekane chili i chwilkę smażymy mieszając. Dodajemy pomidory, dusimy na sporym ogniu kilkanaście minut aż zaczną się rozgotowywać. Dodajemy bakłażana, posiekaną natkę i dusimy kilka minut aż bakłażan zmięknie. Łączymy z makaronem, doprawiamy do smaku i gotowe!

Wskazówki i uwagi:

W oryginale bakłażana najpierw przesmażało się na oliwie. Wersja bez obsmażania jest naszym zdaniem smaczniejsza - sos jest bardziej kremowy, a bakłażan nie nasiąka tłuszczem.
Nadesłał(a) chojnac, dnia: 2010-10-14 19:45:48.344
Źródło/autor przepisu: Podpatrzone na kuchnia.tv w jakimś programie o kuchni śródziemnomorskiej

Twoje zapiski: