puszka.pl - pysznie!

Chutney jabłkowy z rodzynkami

Kuchnia australijska.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: ok. 1 litr chutneyu

5 zielonych jabłek
filiżanka jasnych rodzynek
filiżanka ciemnych rodzynek
2 posiekane cebule
2 zmiażdżone ząbki czosnku
ćwierć filiżanki imbiru kandyzowanego (posiekanego, smażonego w cukrze)
0,5 l jasnego octu winnego
2 filiżanki brązowego cukru
2 łyżki nasion białej gorczycy
łyżka zmielonego ziela angielskiego
sól

Przygotowanie:

Jabłka obrać, pozbawić nasion i pokroić w kawałki.

Wszystkie składniki oprócz soli włożyć do dużego rondla i podgrzewać mieszając, aż cukier się rozpuści. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować - od czasu do czasu mieszając - przez około dwie godziny, aż płyn odparuje, a chutney zgęstnieje. Doprawić do smaku solą.

Gotowy chutney zdjąć z ognia i gorący przekładać do wyparzonych słoików. Szczelnie zamknąć i odstawić do wystudzenia.
Nadesłał(a) pat, dnia: 2000-09-08 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Kulinarny serwis Izy (już nie istnieje)

Twoje zapiski: