Sałatka z brokułów z sosem chilli
Kuchnia australijska. Dla tych z niewyparzona buzią ;-)
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
dla 6 osób
1 kg brokułów
sól
czarny pieprz
czerwona papryczka chilli (świeża)
sos:
1/3 filiżanki oliwy
2 łyżki jasnego octu winnego
łyżka jasnego sosu sojowego
2 łyżeczki musztardy Dijon
1/8 łyżeczki grubo mielonej chilli
Przygotowanie:
1. Grubsze łodygi brokułów obrać z włókien i pokroić w skośne, cienkie plasterki. Różę podzielić na drobne (ok. 2,5 cm średnicy) cząstki.
2. Obgotować brokuły w osolonym wrzątku przez 3 minuty, a następnie przelać je zimną wodą i osączyć na sicie. Oprószyć solą i pieprzem, włożyć do miski przeznaczonej na sałatkę, przykryć i wstawić do lodówki.
3. Do słoika z nakrętką wlać oliwę, ocet i przyprawy. Zakręcić słoik i energicznie potrząsając wymieszać dokładnie składniki sosu.
4. Przed samym podaniem wyjąć z lodówki brokuły, polać je sosem, delikatnie wymieszać i posypać sałatkę pozbawioną nasion i pokrojoną w pierścionki papryczką chilli.
Twoje zapiski: