Tanie, szybkie, łatwe w przygotowaniu, mleko owsiane do porannej kawy, musli czy naleśników. UWAGA: do szybkiego spożycia, po 24h kiśnie jak zwykłe mleko.
0,5 szklanki (40-50 g) płatków owsianych, najlepiej jak najdrobniejszych, takich "soft"
2,5 szklanki wody (ja wolę "chude" "mleko":)
Przygotowanie:
Płatki owsiane zalać dużą ilością wody, odstawić na 20 minut.
Po tym czasie wymieszać wszytko co jest w miseczce i zacząć przelewać do drugiego naczynia przez bardzo gęste sitko. Płatki, które zostaną na sitku, ugniatać jakieś 5 min. - wtedy ta gęstsza część mleka wpada do naczynia. Wymieszać mleko w kubku. Gotowe! :)
Wskazówki i uwagi:
A z tego, co zostanie, możemy zrobić pyszne kotleciki - wystarczy dodać trochę mąki i soli :)
Nadesłał(a) kiń,
dnia: 2010-10-24 23:08:09.937
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.