puszka.pl - pysznie!

Kolorowa kasza z papryką i kiełkami z woka

Szybkie danie z serii "wygrzebujemy resztki z lodówki". Efekt bardzo mniam:) Polecam jako dodatek lub samodzielne danie.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 2 osób

1 torebka kaszy jęczmiennej
2 garście "kiełków na patelnię" (mix soczewicy, fasoli mung i ciecierzycy)
1 nieduża papryka czerwona
kawałek pora
ząbek czosnku

olej do smażenia
przyprawy wedle uznania - ja sypnęłam dość swojsko:
- sól ziołowa
- pieprz
- pieprz ziołowy
- chili
- papryka słodka

Przygotowanie:

Kasze ugotować w osolonej wodzie.

Na dobrze rozgrzany olej w woku wrzuciłam kiełki, pokrojoną paprykę i pora oraz posiekany czosnek - przesmażyłam na dużym ogniu parę minut cały czas mieszając. Na koniec dorzuciłam ugotowaną kaszę i przyprawy, przemieszałam i siup na talerz.

Wskazówki i uwagi:

Do smażenia użyłam niedużej ilości oleju, więc na talerzu skropiłam kaszę oliwą z oliwek, bo nie lubię zbyt suchej - dla mnie pycha!
Nadesłał(a) vessna, dnia: 2010-11-01 18:42:11.108
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: