Robimy pierwszy kisiel (u mnie o smaku kiwi): zagotowujemy wodę z syropem i cukrem, do wrzącej wlewamy mąkę ziemniaczaną rozmieszaną w wodzie i szybko mieszamy.
Tak samo przygotowujemy drugi kisiel (u mnie pomarańczowy). Zostawiamy je, by troszkę ostygły.
W tym czasie robimy kaszę: gotujemy mleko sojowe z cukrem i cukrem wanilinowym. Do wrzącego wsypujemy powoli kaszę mannę i cały czas mieszając gotujemy ok. 2 minut.
Wlewamy do pucharków najpierw pierwszy kisiel (kiwi), później kaszę mannę, na końcu drugi kisiel (pomarańcza). Dekorujemy wiórkami kokosowymi (najlepiej tuż przed podaniem, bo wsiąkają).
Wskazówki i uwagi:
Radzę przygotować deser krótko przed podaniem. Jak postoi sobie z pół dnia, to można zaobserwować zjawisko dyfuzji - kiśle się samorzutnie wymieszają.
Nadesłał(a) moni,
dnia: 2010-10-30 18:59:44.845
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.