Zupa krem z czerwonej papryki z mieloną kolendrą
Prościutka i w miarę szybka do przygotowania, ładnie wygląda i jest pyszna. Nie spodziewałabym się tego po papryce ;) Pieczoną uwielbiam, ale za surową jakoś nie przepadam ostatnio, a tu proszę - zupkę robimy już drugi raz :) Dodatek mielonej kolendry jest genialny - zaskakująca przyprawa.
YolaW z wegedzieciak.pl: "Zupa jest bardzo aromatyczna i ma piękny optymistyczny czerwony kolor :)"
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
ok. 2,5 l zupy czyli 6-8 porcji
4 czerwone papryki
2 marchewki
6 ziemniaków
5 łyżek oleju do smażenia
1,5 litra wody
1 łyżeczka zmielonej kolendry
0,5 łyżeczki zmielonego pieprzu czarnego
1 łyżka soli
Przygotowanie:
Papryki i marchewki pokrojone w grubą kostkę lub w plastry smażymy z przyprawami około 5 minut. Następnie dolewamy wrzącą wodę i pokrojone ziemniaki, gotujemy 20 minut i miksujemy.
Można podawać np. z
grzankami lub
uprażonymi pestkami. Smacznego :)
Wskazówki i uwagi:
W oryginale były 2 litry wody, ale zupa jest wtedy zdecydowanie za płynna. Nawet z 1,5 l nie wychodzi szczególnie gęsta - jest taka w sam raz :)
Twoje zapiski: