puszka.pl - pysznie!

Sorbet z kiwi

Kuchnia australijska.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

6 sztuk dojrzałych owoców kiwi
12-15 dag surowego (nierafinowanego) cukru
sok wyciśnięty z 2 dużych cytryn
łyżeczka otartej skórki z cytryny (umytej i sparzonej)

Przygotowanie:

1. Kiwi obrać ze skórki, pokroić w kawałki i zmiksować na puree.
2. Cukier dodać do 250 ml wrzącej wody, rozpuścić, gotować przez pięć minut i ostudzić.
3. Do owoców dodać ostudzony syrop oraz sok i skórkę z cytryny. Wymieszać i wstawić do zamrażalnika.
4. Kiedy sorbet stanie się półpłynny, wyjąć go z lodówki i dokładnie ubić. Wstawić z powrotem - do całkowitego zamrożenia.

Wskazówki i uwagi:

Sorbet można również przyrządzić przy użyciu maszynki do lodów.
Nadesłał(a) pat, dnia: 2000-09-12 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Kulinarny serwis Izy (już nie istnieje)

Twoje zapiski: