puszka.pl - pysznie!

Pieczone sajgonki z makaronem ryżowym i podsmażonymi warzywami

Wbrew pozorom przygotowanie sajgonek nie jest specjalnie trudne, a jest to naprawdę smaczne danie. Farsz można modyfikować wg własnych upodobań :)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

paczka papieru ryżowego
paczka makaronu ryżowego (ok. 100g)
duża marchewka
ćwiartka selera
nieduża czerwona papryka
pół puszki groszku
cebula
sól
pieprz
curry
sos sojowy
olej

Przygotowanie:

Makaron przygotować wg przepisu na opakowaniu. Drobno pokrojoną cebulkę podsmażyć w garnku. Marchewkę, seler i paprykę pokroić w drobną kosteczkę i dorzucić do cebulki. Podsmażać co chwilę mieszając aż warzywa zmiękną.

Dodać przygotowany wcześniej makaron (ja go po ugotowaniu rozdrobniłam, żeby łatwiej się mieszało farsz, a potem nakładało na papier ryżowy). Przyprawić odrobiną soli, pieprzem, curry i sosem sojowym.

Papier ryżowy moczymy w ciepłej wodzie i układamy sobie na desce. Ja wykorzystywałam po 2 arkusze papieru na sztukę. Układałam tak, by częściowo nachodziły na siebie, w to miejsce nakładałam około 2 łyżki farszu, zawijałam do środka brzegi, następnie na pół i zwijałam w rulon.

Smarujemy sajgonki tłuszczem, układamy na blaszce i podpiekamy w piekarniku przez około 10 minut w temp 150°C.

Wskazówki i uwagi:

W paczce miałam 22 arkusze, wiec wyszło mi 11 sajgonek. Wyszły one też całkiem spore.
Myślę, że mogą być smaczne także z kiełkami fasoli mung - niestety nie dostałam ich w sklepie :P
Nadesłał(a) Malwua, dnia: 2010-11-07 14:35:55.105
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: