3-4 łyżki stołowe suszonych złotych jagód Inków (Physalis Peruviana czyli miechunka peruwiańska, rodzynek brazylijski)
3-4 łyżki stołowe surowych orzechów nerkowca
2 szklanki wody kokosowej
1 szklanka mrożonych lub świeżych kawałków mango
2 duże daktyle (najlepiej medjool)
sok z połowy świeżo wyciśniętej lemonki
sok z połowy świeżo wyciśniętej cytryny
syrop z agawy lub jakonu do smaku
Przygotowanie:
Wszytstkie składniki zmieszać w blenderze na wysokich obrotach. Smakuje wyśmienicie i pięknie się prezentuje.
Wskazówki i uwagi:
Złote jagódki Inków znane także jako jagody agauaymanto, złote jagody, Incan Goldenberries. Mają słodko-kwaśny i cierpki smak z nutą cytryny. Są doskonałym źródłem witaminy P, bioflawonoidów, są bogate w pektyny, fosfor, wapń, witaminy C, B1, B2, B6, i B12, posiadają nadzwyczaj wysoką zawartość białka (16%). Wspomagają prawidłowe trawienie, pomagają oczyszczać krew i zawierają substancje odżywcze, które zapobiegają przerostowi prostaty.