1,5 l bulionu wegetariańskiego (lub więcej) albo 1,5 l wody + 2 kostki bulionu
5 średnich marchewek
2 pietruszki
pół selera lub cały
por
3 średnie cebule
oliwa do smażenia
curry
papryka chili
pieprz czarny
sos sojowy (jeśli jest zbyt mało słone)
dodatki:
- makaron ryżowy/ makaron babuni
- kapusta pekińska
- świeże kiełki, np. lucerny i rzodkiewki
Przygotowanie:
Gotujemy bulion. Włoszczyznę kroimy w słupki i wrzucamy do bulionu.
Cebulę pokrojoną w piórka szklimy na oliwie, pod koniec dodajemy curry i nabierkę bulionu. Trzeba pilnować by curry się nie przypaliło, inaczej zrobi się gorzkie. Łączymy cebulę z resztą bulionu z warzywami, dodajemy chili, pieprz i ewentualnie sos sojowy. Zupa ma być pikantna z lekko egzotycznym posmakiem curry.
Dodatkiem do zupy jest makaron. Przed spożyciem dodajemy do zupy pokrojoną kapustę pekińską i kiełki.
Nadesłał(a) GretchenRoss,
dnia: 2010-11-13 18:34:30.87
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.