Ziemniaki z mangoldem (burakiem liściowym) lub szpinakiem
Mangold, w Polsce nazywany po prostu burakiem liściowym, jest u nas niestety bardzo mało popularny, choć podobno był szeroko znany w dawnej Polsce. Choć wyglądem i smakiem przypomina botwinkę, to jest od niej delikatniejszy i smaczniejszy! I ładniejszy, bo ogonki i nerwy liściowe mają piękne kolory - np. intensywnie czerwony, różowy lub żółty, choć mogą być tez białe. Niezwykle popularne warzywo w Szwajcarii (swiss chard), a także Chorwacji (blitva), Włoszech (bietola) i pewnie wielu innych :) Ten przepis pochodzi z Chorwacji, a ja wzbogaciłam go o czosnek. Palce lizać!
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
ok. 1 kg ziemniaków
sól
porządna garść mangolda lub szpinaku
oliwa/ olej
czosnek
ew. pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, pod koniec (np. po 20 min.) wrzucamy do nich opłukanego i z grubsza porwanego mangolda.
Kiedy ziemniaki będą już miękkie, całość odcedzamy, dodajemy oliwę i rozgnieciony lub starty na drobnej tarce czosnek i mieszamy nieco rozgniatając. Nie chodzi o to, żeby otrzymać idealnie gładkie puree, tylko takie semi-puree z kawałkami ziemniaków. Gotowe!
Wskazówki i uwagi:
Mangold (burak liściowy, boćwina, kapusta rzymska, burak szpinakowy) jest u nas praktycznie nieznany, choć da się go czasem dostać - widziałam go w tym roku w którejś z ofert typu "skrzynka od rolnika". Można też kupić nasionka i samemu wyhodować. Mangold ma większe liście niż botwinka (młode buraczki ćwikłowe) i mały korzonek. Jest przodkiem naszego buraka, wywodzi się z basenu Morza Śródziemnego.
Ziemniaki ze szpinakiem nie są już takie super, ale nadal pycha - spoko dają radę :)
Twoje zapiski: