mrożony szpinak (może być rozdrobniony)
2-3 ziemniaczki
ok. 3-4 szklanki bulionu (może być z kostki)
czosnek
pieprz
300 g kwaśnej śmietany
łyżka mąki pszennej (niekonieczna)
masło lub oliwa do smażenia
czerstwe pieczywo na grzanki, np. bagietki
ser żółty
kiełki: lucerna i rzodkiewka
Przygotowanie:
Zamrożony szpinak wrzucamy na odrobinę sklarowanego masła (lub oliwy), dodajemy obrane i rozdrobnione ziemniaczki (szybciej się ugotują), bulion, czosnek i pieprz, czekamy aż szpinak się rozmrozi, a ziemniaczki ugotują.
Gdy już wszystkie składniki będą miękkie, miksujemy zupę blenderem. Wlewamy zahartowaną śmietanę z łyżką mąki (jeśli zupa jest gęsta, mąka nie jest potrzebna). W razie potrzeby doprawiamy do smaku czosnkiem, pieprzem, ewentualnie solą lub odrobiną bulionu wegetariańskiego ze słoiczka.
Pieczywo kroimy w kostki ok. 0,5-1 cm, wrzucamy na oliwę i szybko mieszając rumienimy. Do oliwy wcześniej można dodać czosnek, ale jak się lekko przysmaży, należy go wyjąć, aby uniknąć spalenia i zgorzknienia.
Zupę podajemy ciepłą z tartym serem żółtym i grzankami, posypaną kiełkami lucerny i rzodkiewki.
Wskazówki i uwagi:
Przy mniejszej ilości wody niekonieczne jest zagęszczanie zupy mąką.
Nadesłał(a) GretchenRoss,
dnia: 2010-11-14 19:33:27.243
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.