Farszynki wegańskie - ziemniaczane kotlety z farszem z soi
Przeróbka tradycyjnej potrawy regionu mazursko-warmińskiego.
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
dla 4 osób
ciasto:
9 średnich ziemniaków
1,5 szklanki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki kukurydzianej
4 łyżki wody
1 łyżeczka soli
farsz:
2/3 szklanki soi
1 cebula
sól
pieprz
olej do smażenia
Przygotowanie:
Gotujemy namoczoną przez noc soję. Osobno gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie. Ugotowane i odsączone ziemniaki pozostawiamy do przestudzenia.
Przygotowujemy farsz: kroimy i podsmażamy cebulę, mielimy soję z cebulą, potem doprawiamy solą i pieprzem.
Przygotowujemy ciasto: mielimy przestudzone ziemniaki, dodajemy mąkę ziemniaczaną, sól oraz mąkę kukurydzianą zmieszaną z wodą. Wyrabiamy ciasto.
Bierzemy po kawałku ciasta, robimy placek, kładziemy na środku łyżkę farszu i zwijamy formując kotlety. Smażymy na wolnym ogniu na złocisty kolor.
Twoje zapiski: