puszka.pl - pysznie!

Niebanalne pieczarki - zapiekany sos pieczarkowo-śmietanowo-musztardowy

"Niebanalne pieczarki" narodziły się z mojego uwielbienia do musztardy i pieczarek:). Nie można nazwać tego samodzielnym daniem. Ale po dodaniu ziemniaczanego puree lub makaronu bardzo szybko można stworzyć potrawę o ciekawej i niezwykle oryginalnej nucie smakowej.


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki:

ok. 400 g pieczarek
niewielka cebula
oliwa z oliwek do smażenia
sól
pieprz
żółty ser (ilość wg uznania)

sos śmietanowo-musztardowy:
200 g kwaśnej śmietanki
łyżka musztardy
łyżka ziół prowansalskich
3 ząbki czosnku

Przygotowanie:

Na rozgrzaną oliwę wrzucić cebulę. Gdy się ładnie podsmaży, dodać pokrojone w plastry pieczarki, delikatnie posolić i popieprzyć. Smażyć do momentu wyparowania wody.

W tym czasie należy przygotować sos: śmietana + musztarda + zioła + czosnek.

Pieczarki przełożyć do niewielkiego naczynia żaroodpornego, zalać sosem i delikatnie wymieszać. Piec około 15 min w 180°C. Po wyjęciu posypać startym serem. Smacznego:)

Wskazówki i uwagi:

Myślę, że ciekawie mogą smakować kotlety sojowe polane lub zapieczone razem z tym sosem.
Nadesłał(a) dak0ta, dnia: 2010-11-20 20:28:19.422
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: