Niebanalne pieczarki - zapiekany sos pieczarkowo-śmietanowo-musztardowy
"Niebanalne pieczarki" narodziły się z mojego uwielbienia do musztardy i pieczarek:). Nie można nazwać tego samodzielnym daniem. Ale po dodaniu ziemniaczanego puree lub makaronu bardzo szybko można stworzyć potrawę o ciekawej i niezwykle oryginalnej nucie smakowej.
ok. 400 g pieczarek
niewielka cebula
oliwa z oliwek do smażenia
sól
pieprz
żółty ser (ilość wg uznania)
sos śmietanowo-musztardowy: 200 g kwaśnej śmietanki
łyżka musztardy
łyżka ziół prowansalskich
3 ząbki czosnku
Przygotowanie:
Na rozgrzaną oliwę wrzucić cebulę. Gdy się ładnie podsmaży, dodać pokrojone w plastry pieczarki, delikatnie posolić i popieprzyć. Smażyć do momentu wyparowania wody.
W tym czasie należy przygotować sos: śmietana + musztarda + zioła + czosnek.
Pieczarki przełożyć do niewielkiego naczynia żaroodpornego, zalać sosem i delikatnie wymieszać. Piec około 15 min w 180°C. Po wyjęciu posypać startym serem. Smacznego:)
Wskazówki i uwagi:
Myślę, że ciekawie mogą smakować kotlety sojowe polane lub zapieczone razem z tym sosem.
Nadesłał(a) dak0ta,
dnia: 2010-11-20 20:28:19.422
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.