puszka.pl - pysznie!

Jesienna zupa z soczewicy z mlekiem kokosowym, curry i imbirem

Idealna na jesienno-zimowe obiady, bardzo rozgrzewająca.
Może być w wersji zielonej lub czerwonej, w zależności od nastroju lub smaku.



Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

1 szkl. soczewicy zielonej lub czerwonej
1 puszka mleka kokosowego
1-2 ziemniaki (opcjonalnie)
1 cebula
3 łyżki oliwy z oliwek (lub jakiejkolwiek innej do smażenia)
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka imbiru sproszkowanego
ok. 10 ziarenek pieprzu
1-2 listki laurowe
1 litr bulionu warzywnego

Przygotowanie:

Rozgrzać w głębokim rondlu lub garnku oliwę i poddusić na niej wcześniej pokrojoną drobno cebulę, dodać przyprawy (uważać by nie przypalić) oraz soczewicę. Chwilę podsmażyć wszystko razem. Następnie zalać wszystko bulionem, dodać ziemniaki. Gotować ok. 35 min. pod przykryciem. Na końcu dodać mleko kokosowe.

Wskazówki i uwagi:

Mleko kokosowe dodaje niesamowitej delikatności i smaku tej zupie. Bez mleka zupa jest trochę "niemrawa".
W przepisie nie było ziemniaków, ja je dodałam, bo wole trochę gęściejsze zupki.
Poza tym idealna na jesienną słotę, mocno rozgrzewająca.
Nadesłał(a) Natka, dnia: 2010-11-21 19:53:33.15
Źródło/autor przepisu: Marzena Rogalska - przepis z wywiadu w kobiecej prasie

Twoje zapiski: