puszka.pl - pysznie!

Zupa ziemniaczana po parysku

Kuchnia francuska.


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: dla 4 osób

6 ziemniaków,
2 pory,
2,5 łyżki masła,
szklanka śmietanki

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Pory oczyścić, opłukać i pokroić w plasterki. W rondlu rozpuścić masło i zeszklić na nim pory. Dodać ziemniaki i lekko posolić. Zalać wszystko 2,5 litra wody i gotować bez przykrycia przez 40 minut.

Po wygotowaniu powinny pozostać w rondlu 3 szklanki zupy. Po zdjęciu z ognia dodać śmietankę, wymieszać i natychmiast podawać.
Nadesłał(a) pat, dnia: 2000-09-20 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Kulinarny serwis Izy (już nie istnieje)

Twoje zapiski: