Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
3 kg pomidorów
2 cebule
sól
cynamon
imbir
1 liść laurowy
1 goździk
5 ziaren ziela angielskiego
5 ziaren pieprzu
1/3 szkl. cukru
1/2 szkl. musztardy
1 łyżka octu
mielona słodka papryka
mielona ostra papryka
Przygotowanie:
Pomidory i cebulę pokroić w kawałki, posolić i smażyć, aż odejdzie z pomidorów skórka, przetrzeć przez sito. Otrzymany przecier gotować w dużym garnku 2–3 godz., mieszając co jakiś czas.
Po kilku godzinach ponownie dusić na małym ogniu przez ok. 2 godz. Na końcu należy dodać wszystkie przyprawy mielone oraz cukier, ocet i musztardę.
Wyparzyć wrzątkiem niewielkie słoiki, wlać gorący ketchup i pasteryzować 30 min.
Twoje zapiski: