kawa - ilość dla 1 osoby
cynamon - ok. 3 szczypty
goździki - 3 szt.
kardamon - 1 szt.
imbir - szczypta
ew. miód
ew. mleko lub śmietanka
Przygotowanie:
Zagotować wodę, do wrzątku dodać cynamon, goździki, kardamon i imbir. Gotować 1-2 min., następnie dodać kawę. Gotowe.
Można posłodzić miodem, dodać mleko lub śmietankę - wg gustu.
Wskazówki i uwagi:
Przepis wyszperałam gdzieś na stronie o gotowaniu wg 5 przemian.
Ta kawa nie powoduje palpitacji serca, podobno też nie obciąża wątroby i... różne takie. Ja uwielbiam jej smak.
Proporcje są zależne od tego kto co lubi. Ja podałam takie, jak sama zwykle robię.
W oryginalnym przepisie były jeszcze smaki kwaśny i słony. Po ostrych przyprawach szła odrobinka soli i kropla soku z cytryny.
Jednak zwykle te pomijam.
Nadesłał(a) monika77,
dnia: 2010-12-06 22:12:24.536
Źródło/autor przepisu: gdzieś z netu, nie pamiętam skąd