puszka.pl - pysznie!

Francuska zupa cebulowa

Kuchnia francuska.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

3 duże cebule
3 łyżki masła/oleju do smażenia
1 łyżka mąki
4 kromki bułki (na grzanki)
sól
w wersji lakto tarty ser (najlepiej gruyere)

Przygotowanie:

Obrać cebule i pokroić je w piórka. W rondlu lekko zrumienić masło/olej, a następnie dodać cebulę. Gdy cebula zacznie się złocić, oprószyć ją mąką. Smażyć, ciągle mieszając, aż zasmażka zacznie wrzeć.

Wtedy (nie przerywając mieszania) wlać powoli 1,5 litra wrzącej wody. Posolić i gotować przez godzinę.

Po zdjęciu z ognia wlać do wazy, na uprzednio tam włożone, usmażone kromki bułki.
W wersji lakto oddzielnie podać tarty ser - występuje w oryginalnym przepisie.
Nadesłał(a) pat, dnia: 2000-09-17 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Kulinarny serwis Izy (już nie istnieje)

Twoje zapiski: