puszka.pl - pysznie!

Lukier

To nie jest biały lukier do ozdabiania np. pierniczków, tylko lukier tworzący na cieście błyszczącą powierzchnię i pozwalający przylepić drobne ozdoby (np. płatki migdałowe, wiórki kokosowe czy kandyzowaną skórkę pomarańczową).


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1/3 szklanki cukru lub cukru pudru
1/4 szklanki gorącej wody
otarta skórka z połowy cytryny
kilka kropel soku z cytryny

Przygotowanie:

Cukier zalewamy gorącą wodą, mieszamy aż się rozpuści, dodajemy otartą skórkę z połowy cytryny i kilka kropel soku (aby nie było zbyt słodkie).

Małą łyżeczką polewamy lukrem wierzch ciasta lub ciasteczek - całość lub jedynie rysując drobne paseczki.
Nadesłał(a) CiastoWMiasto, dnia: 2010-12-12 13:58:22.386
Źródło/autor przepisu: http://www.facebook.com/notes/ciasto-w-miasto/okarnik-tudziez-okarowiec-jablkowo-gruszkowy-z-migdalami/173053649383440

Twoje zapiski: