Murzynek z masą kokosowo-brzoskwiniową (słynne Koko Negro)
Ciasto z drugiej edycji Ciasto w miasto w Łodzi.
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
ciasto:
4 szkl. mąki
1,5 szkl. cukru
1,5 szkl. mleka sojowego
1 szkl. oleju
6 łyżek dżemu
2 łyżki cynamonu
2 łyżki sody
2 łyżki kakao
1 cukier waniliowy
nadzienie kokosowo-brzoskwiniowe (wersja I):
1 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej
2 łyżki oleju z pestek winogron (taki akurat mam na półce, ale jak to brzmi :-)
1/2 słoiczka musu brzoskwiniowego własnej roboty
100 g wiórków kokosowych
nadzienie śliwkowe (wersja II):
1 szkl. suszonych śliwek węgierek
3/4 szkl. przegotowanej wody
2 łyżki dowolnego soku owocowego
2 łyżki płatków owsianych
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ciasta należy umieścić w dużym naczyniu i zmiksować (ewentualnie bardzo, bardzo dobrze wymieszać). Następnie przelać ciasto do tortownicy i wstawić do rozgrzanego pieca. Piec ok. 45 min. w 200°C.
Wszystkie składniki na nadzienie zmiksować blenderem. Upieczone ciasto przekroić na pół. Dolną połowę posmarować warstwą kremu i przykryć górną połową. Wierzch posypać cukrem pudrem. Zajadać się ze smakiem.
Twoje zapiski: