Sztandarowa babka czyli ciasto kokosowo-cytrynowe
Ciasto z drugiej edycji Ciasto w miasto w Łodzi.
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
1 i 2/3 szklanki cukru
2/3 szklanki oleju
1 mleko kokosowe (400 ml)
1/4 szklanki mleka sojowego
1/4 szklanki soku z cytryny
3 łyżki startej skórki cytryny (z tych cytryn, z których uzyskaliśmy sok :)
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
3 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka soli
1,5 szklanki wiórków kokosowych
Przygotowanie:
W jednym pojemniku mieszamy ze sobą cukier, olej, mleko kokosowe, mleko sojowe, sok z cytryny, skórkę z cytryny i ekstrakt waniliowy – to wszystko dokładnie mieszamy. Dopiero do tej masy dosypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i na końcu wiórki. Pieczemy.
Twoje zapiski: