puszka.pl - pysznie!

Cytrynowo-makowe muffinki

Przepis z drugiej edycji Ciasto w miasto w Łodzi.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: na ok. 15 sztuk

2 szklanki mąki
2/3 szklanki cukru
1 łyżka proszku do pieczenia
5 łyżeczek maku
1/2 łyżeczki soli
3/4 szklanki mleka sojowego lub ryżowego
1/4 szklanki soku z cytryny
1/2 szklanki oleju
2 łyżki skórki otartej z cytryny
2 łyżeczki aromatu waniliowego

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 190°C. Natłuścić foremki do muffinek. W misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, mak i sól. Pośrodku zrobić zagłębienie, dodać mleko, sok z cytryny, olej, skórkę z cytryny i wanilię. Szybko wymieszać tylko do połączenia składników.

Wypełnić foremki w 3/4, posypać wierzch makiem i piec ok. 25 minut, aż się zarumienią, a włożony patyczek będzie suchy.
Nadesłał(a) CiastoWMiasto, dnia: 2010-12-19 21:40:15.856
Źródło/autor przepisu: http://www.yourveganmom.com/

Twoje zapiski: