Cytrynowo-makowe muffinki
Przepis z drugiej edycji Ciasto w miasto w Łodzi.
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
na ok. 15 sztuk
2 szklanki mąki
2/3 szklanki cukru
1 łyżka proszku do pieczenia
5 łyżeczek maku
1/2 łyżeczki soli
3/4 szklanki mleka sojowego lub ryżowego
1/4 szklanki soku z cytryny
1/2 szklanki oleju
2 łyżki skórki otartej z cytryny
2 łyżeczki aromatu waniliowego
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 190°C. Natłuścić foremki do muffinek. W misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, mak i sól. Pośrodku zrobić zagłębienie, dodać mleko, sok z cytryny, olej, skórkę z cytryny i wanilię. Szybko wymieszać tylko do połączenia składników.
Wypełnić foremki w 3/4, posypać wierzch makiem i piec ok. 25 minut, aż się zarumienią, a włożony patyczek będzie suchy.
Twoje zapiski: