puszka.pl - pysznie!

Zdrowy chleb żytni na zakwasie, z otrębami i pestkami (bez drożdży!)

Wegański, prosty, najzdrowszy, pełnoziarnisty chleb, domowego wyrobu.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 2 osób

1 kg mąki żytniej razowej
1/2 kg mąki pszennej
2/3 szkl. ziaren słonecznika
2/3 szkl. siemienia lnianego
2/3 szkl. otrębów pszennych
1/2 szkl. pestek dyni
1/4 szkl. sezamu sypkiego
2 łyżki soli morskiej

ok. 4 łyżek zakwasu [*]
do 1,5 l ciepłej wody
olej/ oliwa do posmarowania wierzchu

Przygotowanie:

Wszystkie suche składniki dokładnie wymieszać. Włożyć zakwas i dokładnie wyrobić ciasto z ciepłą wodą, podobnie jak na drożdżowe. Odłożyć 4 łyżki ciasta do słoiczka, jako zakwas na następny raz.

Dwie blaszki chlebowe wysmarować tłuszczem, wysypać delikatnie ziarenkami słonecznika i dyni. Włożyć ciasto, przykryć ścierką i postawić, najlepiej w ciepłym miejscu, na ok. 9 godz.

Przed pieczeniem wierzch posypać również pestkami, wysmarować oliwą z oliwek. Piec w temp. 190°C. przez 1,20 godz.

Wskazówki i uwagi:

[*] Zakwas na pierwszy raz można zrobić z samej mąki żytniej i ciepłej (nie gorącej) wody, rozrobić jak ciasto na racuchy, zostawić na 4 dni w temp. pokojowej, mieszając raz dziennie. Czynność jednorazowa - każdy następny zakwas jest z ciasta na chleb. Zakwas przechowywać z niezamkniętym słoiczku, w lodówce, jeśli kolejne pieczenie nastąpi po dłuższym czasie niż tydzień, jeśli nie - to w temp. pokojowej.

Blaszki do pieczenia, jak te do keksów, podłużne i wąskie.

Chleb po upieczeniu wyjąć z blaszek i pozostawić spodem do góry, aby odparował.
Nadesłał(a) epamalwinka, dnia: 2010-12-15 21:13:54.613
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: