ok. 4 łyżek zakwasu [*]
do 1,5 l ciepłej wody
olej/ oliwa do posmarowania wierzchu
Przygotowanie:
Wszystkie suche składniki dokładnie wymieszać. Włożyć zakwas i dokładnie wyrobić ciasto z ciepłą wodą, podobnie jak na drożdżowe. Odłożyć 4 łyżki ciasta do słoiczka, jako zakwas na następny raz.
Dwie blaszki chlebowe wysmarować tłuszczem, wysypać delikatnie ziarenkami słonecznika i dyni. Włożyć ciasto, przykryć ścierką i postawić, najlepiej w ciepłym miejscu, na ok. 9 godz.
Przed pieczeniem wierzch posypać również pestkami, wysmarować oliwą z oliwek. Piec w temp. 190°C. przez 1,20 godz.
Wskazówki i uwagi:
[*] Zakwas na pierwszy raz można zrobić z samej mąki żytniej i ciepłej (nie gorącej) wody, rozrobić jak ciasto na racuchy, zostawić na 4 dni w temp. pokojowej, mieszając raz dziennie. Czynność jednorazowa - każdy następny zakwas jest z ciasta na chleb. Zakwas przechowywać z niezamkniętym słoiczku, w lodówce, jeśli kolejne pieczenie nastąpi po dłuższym czasie niż tydzień, jeśli nie - to w temp. pokojowej.
Blaszki do pieczenia, jak te do keksów, podłużne i wąskie.
Chleb po upieczeniu wyjąć z blaszek i pozostawić spodem do góry, aby odparował.
Nadesłał(a) epamalwinka,
dnia: 2010-12-15 21:13:54.613
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.