Zupa-krem ziemniaczana z zieleniną (zielonymi warzywami)
Kuchnia francuska.
Rodzaj diety: lakto-wege
Składniki:
dla 4 osób
duży pęk zieleniny:
- szpinak
- estragon
- pietruszka
- sałata
- szczaw
2,5 łyżki masła
6 ziemniaków
pół szklanki śmietanki
do posypania: kilka gałązek świeżej trybuli ogrodowej (w ostateczności można poprzestać na mieszance pół na pół natki pietruszki i koperku)
Przygotowanie:
Zieleninę umyć, posiekać, włożyć na roztopione w rondlu masło i zalać 2,5 litra wody. Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować bez przykrycia przez godzinę.
Po tym czasie przetrzeć zupę przez sito (lub zmiksować) i ponownie wstawić na ogień. Podgrzewać przez 15 minut. Przed podaniem polać śmietanką (można zwiększyć jej ilość) i posypać trybulą.
Twoje zapiski: