60 dag śliwek
1,5 l wody
cynamon
goździki
1-2 dag mąki ziemniaczanej
150 ml śmietany
10-15 dag cukru kryształu
Przygotowanie:
Śliwki umyć, wypestkować, włożyć do wrzącej wody, dodać przyprawy (cynamon i goździki), ugotować, przetrzeć.
Następnie dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z małą ilością zimnej wody, chwilę pogotować, połączyć ze śmietaną i cukrem, zagotować i ew. doprawić do smaku.
Wskazówki i uwagi:
Najlepiej podawać z makaronem.
Idealna ze świeżych owoców :)
Nadesłał(a) wege_aniołek,
dnia: 2011-01-03 20:23:42.926
Źródło/autor przepisu: "Obiad na każdy dzień roku" Henryk Dębski, Danuta Dębska / Instytut Wydawniczy Związków Zawodowych, Warszawa 1989