1 puszka groszku konserwowego
1/2 cebuli
2 ząbki czosnku
odrobina oliwy lub masła do smażenia
1-2 łyżki mąki
1-2 szkl. wody
sól
pieprz
ew. 1/2 kostki bulionowej
ew. jogurt, kefir, śmietana lub mleko do zabielenia
Przygotowanie:
W garnku podsmażamy drobno posiekaną cebulę i czosnek. Gdy cebula się zeszkli, dorzucamy puszkę groszku (tzn. wlewamy całą jej zawartość do garnka). Czekamy, aż się zagotuje, zmniejszamy ogień....
Rozrabiamy mąkę z odrobina wody/mleka i dodajemy do zupy. W zależności od konsystencji dolewamy też szklankę lub dwie wody.
Przyprawiamy - trochę pieprzu, soli (z solą ostrożnie, bo puszkowany groszek już został najczęściej posolony). Można dorzucić kostkę warzywną - ale tez ostrożnie, żeby nie przesolić. Można też dodać więcej czosnku:)
Uzyskanie konsystencji kremu zależy od tego, na jak twardy groszek trafiliśmy - czasem po 5 minutach sam się rozpadnie, czasem po 15, a czasem konieczny jest mikser (albo przetarcie przez durszlak, albo roztarcie ubijaczką do puree czy widelcem).
Zabielić można w czasie gotowania i/lub na talerzu (rzucając malowniczy kleks np. jogurtu na wierzch) - zabielanie nie jest konieczne, ale wg mnie dobrze jest czymś złagodzić intensywny smak groszku.
Wskazówki i uwagi:
Z jednej puszki wychodzą dwa spore talerze zupy, bardzo pożywne.
Nadesłał(a) katasia,
dnia: 2011-01-16 19:39:25.286
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.