Rodzaj diety: lakto-ovo-wege
Składniki:
dla 6 osób
1 litr przepuszczonych przez praskę lub dokładnie utłuczonych gotowanych ziemniaków
3 łyżkami masła + jeszcze trochę do smarowania pufek
1/4 łyżeczki białego pieprzu
1 łyżeczką soku z cebuli
sól
1/2 filiżanki przegotowanego mleka
3 żółtka
2 papryczki pepperoni (osuszone, pozbawione szypułek i nasion i bardzo drobniutko posiekane)
tłuszcz do pieczenia
Przygotowanie:
Ziemniaki wymieszać z masłem; doprawić białym pieprzem, sokiem z cebuli i solą do smaku. Dodać mleko, żółtka oraz papryczki pepperoni. Bardzo dokładnie wymieszać i wyciskać pufki na natłuszczoną blachę, najlepiej za pomocą szprycy do dekoracji tortów (zaopatrzonej w końcówkę z dużym otworem). Pufki powinny mieć wielkość i kształt małych bezików. Każdą posmarować roztopionym masłem i piec do lekkiego zrumienienia, grzejąc od góry. Podawać natychmiast.
Twoje zapiski: