Kasza manna na mleku - najprostsza, klasyczna :)
Czy jak manna, to tylko dla dzieci? Wiele osób nie docenia moim zdaniem jej potencjału. Szybka do zrobienia i nie jest się zaraz głodnym, jak po kanapkach lub, co gorsza, płatkach kukurydzianych. Jedno z moich ulubionych śniadań :)
Proporcje są zasadniczo takie same jak przy robieniu owsianki, tyle że manny dajemy o połowę mniej niż płatków - łatwo zapamiętać :)
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
dla 3 osób
1/2 szkl. czyli 7 wypukłych łyżek kaszy manny (lub mniej)
2 szkl. wody
1 idealnie płaska łyżeczka soli
1 szkl. mleka roślinnego lub garść migdałów/orzechów do mleka samoróbnego [*]
+ ew. owoce, soki lub musy owocowe, owoce w soku, konfitury itp.
Przygotowanie:
Zagotowujemy wodę z solą. Kiedy się już gotuje zmniejszamy trochę gaz, wsypujemy kaszę mannę "strumyczkiem" i mieszamy żeby nie porobiły się grudki. Chociaż ja, po prawdzie, grudki lubię i kiedyś nawet robiłam je celowo ;) Gotujemy kilka minut aż kasza zgęstnieje.
Wlewamy mleko i jeszcze raz zagotowujemy - co jakiś czas mieszamy, żeby nie przypalić.
Wskazówki i uwagi:
Powyższe proporcje są na dość gęstą kaszkę. Kto woli rzadszą, powinien zmniejszyć ilość kaszy może nawet o połowę - wtedy wyjdzie lejąca. Zawsze też można doregulować gęstość mlekiem :)
[*] Mleko nie musi być kupne. Można zrobić np.
błyskawiczne mleko z migdałów lub nerkowca - wychodzi pyszne, a robi się prostacko :) No i o ile taniej...
Twoje zapiski: