Ostra sałatka ryżowa z kukurydzą, fasolką i pomarańczą
Na przepis natrafiłam z internecie, szukając jakiejś ostrej sałatki z owocami. Zrobiła niespodziewaną furorę wśród moich znajomych. Kawałki pomarańczy i kukurydza nadają jej słodkiego smaku, pikantny sos ostrości i wyrazistości, ale nie wypala gardła ;]
torebka ryżu
"jarzynka" do gotowania ryżu
puszka kukurydzy
puszka czerwonej fasoli
1 czerwona papryka
1 czerwona cebula
1 pomarańcza
natka pietruszki do posypania
sos: pikantny keczup (0,5 szklanki)
sok z cytryny (ok. 5 łyżek)
bazylia (1 łyżka)
sól
pieprz
ew. odrobina chilli
ew. oliwa z oliwek (1 łyżka)
Przygotowanie:
Ryż ugotować w "jarzynce", ostudzić, wymieszać z kukurydzą i fasolą. Paprykę pokroić w kostkę, cebulę drobno, pomarańczę obrać ze skórki i białej błony, pokroić dowolnie.
Wszystkie składniki połączyć, polać sosem, wymieszać, posypać natką pietruszki.
Wskazówki i uwagi:
Uwaga: zmieniłam trochę proporcje składników w sosie, jest odrobinę pikantniejszy niż w oryginalnej wersji.