puszka.pl - pysznie!

Ostra sałatka ryżowa z kukurydzą, fasolką i pomarańczą

Na przepis natrafiłam z internecie, szukając jakiejś ostrej sałatki z owocami. Zrobiła niespodziewaną furorę wśród moich znajomych. Kawałki pomarańczy i kukurydza nadają jej słodkiego smaku, pikantny sos ostrości i wyrazistości, ale nie wypala gardła ;]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

torebka ryżu
"jarzynka" do gotowania ryżu
puszka kukurydzy
puszka czerwonej fasoli
1 czerwona papryka
1 czerwona cebula
1 pomarańcza
natka pietruszki do posypania

sos:
pikantny keczup (0,5 szklanki)
sok z cytryny (ok. 5 łyżek)
bazylia (1 łyżka)
sól
pieprz
ew. odrobina chilli
ew. oliwa z oliwek (1 łyżka)

Przygotowanie:

Ryż ugotować w "jarzynce", ostudzić, wymieszać z kukurydzą i fasolą. Paprykę pokroić w kostkę, cebulę drobno, pomarańczę obrać ze skórki i białej błony, pokroić dowolnie.

Wszystkie składniki połączyć, polać sosem, wymieszać, posypać natką pietruszki.

Wskazówki i uwagi:

Uwaga: zmieniłam trochę proporcje składników w sosie, jest odrobinę pikantniejszy niż w oryginalnej wersji.
Nadesłał(a) hobbit, dnia: 2011-01-24 23:29:01.035
Źródło/autor przepisu: http://www.gotujmy.pl/salatka-indyjska,przepisy,34352.html

Twoje zapiski: