puszka.pl - pysznie!

Burger wegetariański orzechowo-słonecznikowy (z sosem keczupowo-jogurtowym)

Super burger!


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

burgery:
orzeszki ziemne solone - 1/2 szklanki
słonecznik - 1/2 szklanki
płatki migdałowe - 1/2 szklanki
papryka zielona - 1/2 szklanki
cebula - 1/4 szklanki
czosnek - 1 ząbek
sól
keczup pikantny - 1/4 szklanki
ocet winny - 1 łyżka
olej do smażenia - 3 łyżki

sos keczupowo-jogurtowy:
jogurt naturalny - 1/4 szklanki (ja robię tego burgera bez jogurtu, też jest dobry)
keczup pikantny - 1/4 szklanki

4 chlebki pita lub bułki do hamburgerów
pomidor - 1 szt.

Przygotowanie:

Sos: jogurt wymieszać z keczupem i odstawić do lodówki.

Posiekaną paprykę wymieszać z posiekaną cebulą oraz czosnkiem, dodać orzeszki, ziarno słonecznika, migdały oraz troszkę soli i wszystko zmiksować dodając porcjami keczup i ocet. Z masy uformować 4 płaskie, okrągłe burgery. Posmarować je olejem, ułożyć na tacce i upiec z obu stron na rozgrzanym ruszcie lub usmażyć na patelni.

Chlebki pita przekroić poziomo na pół, prawie do końca. W każdy włożyć burger i plaster pomidora, opiec na ruszcie 2 minuty z każdej strony. Podawać polane przygotowanym wcześniej sosem.

Wskazówki i uwagi:

Ogólnie płatków migdałowych, słonecznika i orzeszków możesz dodać tyle, ile lubisz!
Nadesłał(a) agnmid, dnia: 2011-02-01 22:19:25.681
Źródło/autor przepisu: http://www.ksiazka-kucharska.pl/przepis/8432/Burger-wegetarianski

Twoje zapiski: