Wegetariański "rosół"-krem sojowy
Pamiętam, że parę lat temu, kiedy jeszcze mięso pojawiało się w moim menu, uwielbiałam rosół z kury z 'podziabanymi' ziemniakami i marchewką i dużą ilością pietruszki. Oczywiście teraz już mięsa żadnego nie ruszę, aczkolwiek chciałam sobie przypomnieć smak, który kiedyś mnie tak zachwycił, i wymyśliłam coś takiego.
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
2 duże ziemniaki
2 duże marchewki
paczka 'kotletów' sojowych
2-3 kostki warzywne (zależy jaki wielki garnek)
inne przyprawy, jakie chcecie do smaku, np.:
- pieprz
- zioła prowansalskie
- maggi
nać pietruszki
Przygotowanie:
Ziemniaki i marchew obieramy, myjemy, kroimy w kostkę coby się szybciej ugotowały. Wrzucamy do garnka wraz z kostkami, kotletami sojowymi, pieprzem i ziołem prowansalskim i dolewamy wody do końca.
Gotujemy wszystko do miękkości, wyławiamy i traktujemy blenderem do postaci papki, a następnie wrzucamy z powrotem do bulionu. Mieszamy aby się wszystko ładnie rozprowadziło, próbujemy i doprawiamy.
Na talerzu dodajemy pietruszki, maggi jeżeli potrzeba.
Twoje zapiski: