Sos francuski zapiekankowy
Rodzaj diety: lakto-wege
Składniki:
dla 6 osób
2 łyżki masła
1/4 filiżanki posiekanej cebuli
2 łyżki mąki
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
1/4 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
filiżanka pasteryzowanej kwaśnej śmietany
1/4 filiżanki ketchupu
1/4 filiżanki posiekanych oliwek
1/2 filiżanki małych, pasteryzowanych grzybków
Przygotowanie:
W rondelku roztopić masło. Dodać cebulę i zrumienić ją ciągle mieszając. Oprószyć mąką, doprawić solą, pieprzem i zielem angielskim. Dobrze wymieszać.
Następnie dodać śmietanę i ketchup. Podgrzewać przez 2-3 minuty na małym ogniu, do momentu rozklejenia się mąki. Ciągle mieszać, aby nie potworzyły się grudki. Po zdjęciu z ognia dodać jeszcze oliwki i grzybki.
Wylać sos na zapiekankę i zapiec.
Twoje zapiski: