sos na wierzch: 200 g ciecierzycy
3 łyżki sezamu
łyżeczka cytryny
woda
Przygotowanie:
W wodzie o temp 40°C rozpuścić drożdże z cukrem. Do miski wrzucić mąkę i resztę składników na ciasto, dodać drożdże i dobrze wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia.
Po ok. pół godziny rozwałkować je i wsadzić na blachę posypaną mąką. Wrzucić na 15 min. do piekarnika (180 °C).
W tym czasie pokroić składniki na farsz i przygotować kotleciki sojowe a'la kebab - zagotować je w wodzie, odcedzić, sprasować mocno żeby cała woda odciekła, pokroić w paski, wrzucić na olej, obsmażyć, dodać łyżkę curry, sól i pieprz.
Ciecierzycę miksujemy ze zmielonym sezamem, łyżeczką cytryny, solą i pieprzem.
Wyjmujemy ciasto z piekarnika, smarujemy koncentratem z oregano, kładziemy farsz wedle uznania, na sam szczyt kebab i smarujemy sosikiem.
Nadesłał(a) Simao,
dnia: 2011-01-18 21:45:25.756
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.