puszka.pl - pysznie!

Pieczone cytrynowo-tymiankowe ziemniaki

Aromat skórki z cytryny i tymianku to genialne połączenie. Do ziemniaków pasuje wyśmienicie.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 5 osób

1,5 kg średniej wielkości ziemniaków
1/2 szkl. oleju lub oliwy z oliwek do pieczenia (czyli nie extra vergine)
skórka z 1 cytryny + sok z 1/2 cytryny (opcjonalnie)
sól
pieprz
2-12 ząbków czosnku
5-6 gałązek tymianku (można się ratować suszonym)

Przygotowanie:

Jeśli ziemniaki są w miarę młode, to nie trzeba ich obierać. Potnij je wzdłuż, w ćwiartki. Wrzuć do zagotowanej i posolonej wody, gotuj na wolnym ogniu przez 7-8 minut od momentu ponownego zawrzenia. Mają być podgotowane, nie ugotowane. Odlej i odparuj na durszlaku.

Cytrynę wyszoruj porządnie szczoteczką, a następnie wyparz we wrzątku - w ten sposób pozbędziesz się przynajmniej części chemii, którą ładują, żeby ją chronić przed zepsuciem. Otrzyj skórkę na drobnych oczkach tarki lub pazurkami i wyciśnij sok.

Rozgrzej piekarnik do 200-220ºC. W misce wymieszaj ziemniaki z oliwą, sokiem i skórką z cytryny, ząbkami czosnku (nieobranymi) i tymiankiem. Przypraw solą i pieprzem. Wrzuć je na blachę lub do formy, piecz aż będą chrupkie i złociste.

Wskazówki i uwagi:

Nieobrane ząbki czosnku dadzą ziemniakom aromat, ale same się nie spieką. W dodatku zrobi się z nich "masło czosnkowe", które niektórzy po prostu uwielbiają - jest delikatne w smaku.
Nadesłał(a) chojnac, dnia: 2011-09-29 21:28:41.182
Źródło/autor przepisu: na bazie http://eatafterreading.blogspot.com/2010/02/stifado-z-pieczonymi-cytrynowo.html

Twoje zapiski: