puszka.pl - pysznie!

Danie obiadowe sojowo-ryżowe z sosem szpinakowym, dla Kreciaka

Przepis stworzony dla mej ukochanej z miłości i żywieniowej racjonalności wegańskiej:) Potrawa doskonale uzupełnia aminokwasy egzogenne. Jest kompozycją białek, które nawzajem się uzupełniają, w dodatku ponad normę:) Decyduje o tym połączenie składników.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 2 osób

1 szklanka soi (suchych ziaren)
1/2 puszki kukurydzy
6-7 łyżek ryżu
sól
kurkuma

sos:
1/4 tafli mrożonego szpinaku
łyżka oleju, np. sojowego
sól
1-2 łyżki sosu sojowego
1-2 szczypty pieprzu cayenne lub zwykłego
sok z 1 cytryny
zioła: szczypta tymianku, cząbru, bazylii, estragonu... lub zioła prowansalskie
czosnek

Przygotowanie:

Soję namaczamy przez noc. Gotujemy do miękkości czyli około nawet 2h. Pod koniec gotowania przyprawiamy ją delikatnie solą.

Ryż gotujemy do miękkości wedle wszelkich prawideł uzyskania jego sypkości, delikatnie przyprawiając go solą.

Szpinak dusimy na patelni pod przykrywką, na oleju. Rozmrożony szpinak będzie stanowił "sos" do tego dania czyli go przyprawiamy dość obficie: sól (niewiele), sos sojowy około 1 łyżki albo i więcej (ja dałem 2 gdyż wolę bardziej przyprawione). Przedtem dodajemy również pieprz cayenne lub zwykły pieprz, sok z całej cytryny, szczyptę tymianku, bazylii, estragonu i cząbru. Dla leniwych - ziółka prowansalskie i po kłopocie. Minutę przed zakończeniem gotowania sosu dodajemy zmiażdżony czosnek. Radzę nie próbować szpinaku ;)

Ugotowaną soję mieszamy razem z kukurydzą i ugotowanym ryżem, który wcześniej wymieszaliśmy z kurkumą. Dodajemy szpinakowy sosik. Wszystko razem podgrzewamy w garnku mieszając kilka minut. Próbujemy - ewentualnie doprawiamy wedle uznania.

Wskazówki i uwagi:

Podejrzewam ze do tego dania wręcz wskazana byłaby czerwona papryka... której nie miałem:]
Nadesłał(a) Properek, dnia: 2011-01-20 17:01:57.84
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: