porcja makaronu dla 1 osoby (kokardki, rurki, jak kto chce)
sól
serek topiony, np. Hochland pieczarkowy
garść rukoli
Przygotowanie:
Gotujemy makaron. W tym czasie myjemy i odsączamy rukolę, obcinamy łodyżki tak, aby zostały same listki. Połowę serka topionego kroimy na kilka plastrów.
Odlewamy makaron i wrzucamy do niego plastry serka, mieszamy. Pod wpływem gorąca makaronu część serka stopi się natychmiast. Warto jest jednak na chwilkę przykryć garnek pokrywką, a potem ponownie wymieszać - ser ładnie oblepi każdy makaron. Opcjonalnie dodajemy pieprz.
Przed podaniem dodajemy rukolę (można ją pokroić - ja wolę w całości) i wszystko mieszamy. Gotowe.
Wskazówki i uwagi:
Im pikantniejsza rukola, tym danie smaczniejsze. Sam makaron z serem nie jest tak ciężki w smaku po dodaniu zieleniny. Ja dodajE serek pieczarkowy, można dodać również o smaku naturalnym.
Nadesłał(a) szokrana,
dnia: 2011-02-09 16:39:09.01
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.