puszka.pl - pysznie!

Makaron z serkiem topionym i rukolą

Lekka rukola i ciężki serek - bardzo szybkie, sycące danie.


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: dla 1 osoby

porcja makaronu dla 1 osoby (kokardki, rurki, jak kto chce)
sól
serek topiony, np. Hochland pieczarkowy
garść rukoli

Przygotowanie:

Gotujemy makaron. W tym czasie myjemy i odsączamy rukolę, obcinamy łodyżki tak, aby zostały same listki. Połowę serka topionego kroimy na kilka plastrów.

Odlewamy makaron i wrzucamy do niego plastry serka, mieszamy. Pod wpływem gorąca makaronu część serka stopi się natychmiast. Warto jest jednak na chwilkę przykryć garnek pokrywką, a potem ponownie wymieszać - ser ładnie oblepi każdy makaron. Opcjonalnie dodajemy pieprz.

Przed podaniem dodajemy rukolę (można ją pokroić - ja wolę w całości) i wszystko mieszamy. Gotowe.

Wskazówki i uwagi:

Im pikantniejsza rukola, tym danie smaczniejsze. Sam makaron z serem nie jest tak ciężki w smaku po dodaniu zieleniny. Ja dodajE serek pieczarkowy, można dodać również o smaku naturalnym.
Nadesłał(a) szokrana, dnia: 2011-02-09 16:39:09.01
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: