Doskonała baza do wszelkiego rodzaju sosów chrzanowych, musztardowych, pomidorowych, serowych itp. Sos jak dla mnie ma idealną konsystencję i smak, który lubię.
1 łyżka masła
1 czubata łyżka mąki pszennej
1 szkl. mleka
sól
pieprz
kilka kropel soku z cytryny lub limonki
gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Na niewielkim ogniu rozpuszczamy masło, ale tak by się nie zrumieniło i nie zaczęło bulgotać. Dodajemy dość czubatą łyżkę mąki i mieszamy oba składniki. Nie czekamy aż przysłowiowa zasmażka się zrumieni, tylko łączymy oba składniki.
Następnie dodajemy stopniowo mleko. Używam w tym celu dzbanuszka z dzióbkiem, żeby się w koło nie rozlewało. Czekamy aż na wolnym ogniu sos będzie gęstniał. Doprawiamy sokiem z cytryny i przyprawami.
Wskazówki i uwagi:
Jest idealny pod bazę do innych sosów. Wypróbowany m.in. jako sos serowy i pomidorowy.
Mam prośbę o wypróbowanie przepisu z margaryną wegańską (Alsan itp.) i mlekiem sojowym, dzięki.
Nadesłał(a) Natka,
dnia: 2011-02-12 17:13:06.029
Źródło/autor przepisu: Długo szukałam takie przepisu, miast wszelkiego rodzaju kostek rosołowych itp. paskudztw :/ W końcu się udało natknąć w internecie na którymś z kulinarnych forów.