puszka.pl - pysznie!

Krupnik z kaszą jęczmienną, amarantusem i brukselką


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

marchew
pietruszka
seler
por/cebulka
brukselka
kasza jęczmienna
4 łyżki ziarna amarantusa (wcześniej zaparzyć i odstawić na ok. 30 min.)
trochę prosa łuszczonego (można dodać także kaszę quinoa)

oliwa do smażenia
sos sojowy
sól
pieprz
ziele angielskie
listek laurowy
ząbek czosnku
odrobina vegety (np. Vega - przyprawa wegetariańska bez glutaminianu sodu)

Przygotowanie:

Warzywa pokroić w kostkę i zarumienić na oliwie z dodatkiem sosu sojowego. Dodać je do gotującej się już kaszy, gotować dalej na wolnym ogniu.

Pod koniec gotowania dodać przyprawy, a po zdjęciu z ognia można dodać pokrojoną drobno pietruszkę i koper. Smacznego:-)
Nadesłał(a) izus, dnia: 2011-01-31 16:27:27.308
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: