Krupnik z kaszą jęczmienną, amarantusem i brukselką
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
marchew
pietruszka
seler
por/cebulka
brukselka
kasza jęczmienna
4 łyżki ziarna amarantusa (wcześniej zaparzyć i odstawić na ok. 30 min.)
trochę prosa łuszczonego (można dodać także kaszę quinoa)
oliwa do smażenia
sos sojowy
sól
pieprz
ziele angielskie
listek laurowy
ząbek czosnku
odrobina vegety (np. Vega - przyprawa wegetariańska bez glutaminianu sodu)
Przygotowanie:
Warzywa pokroić w kostkę i zarumienić na oliwie z dodatkiem sosu sojowego. Dodać je do gotującej się już kaszy, gotować dalej na wolnym ogniu.
Pod koniec gotowania dodać przyprawy, a po zdjęciu z ognia można dodać pokrojoną drobno pietruszkę i koper. Smacznego:-)
Twoje zapiski: