puszka.pl - pysznie!

Zupa krem ze świeżych warzyw - 10 wariacji

Jeden przepis, a szaleć można z coraz to nowymi zupami przez półtora tygodnia :-) Najlepszymi dodatkami do zup kremowych są grzanki lub groszek ptysiowy.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 3-4 osób

1,5 filiżanki bulionu warzywnego
0,5 filiżanki posiekanej cebuli
wybrane warzywa i przyprawy w ilościach wg ilości podanych poniżej

2 łyżki masła lub oleju do smażenia
2 łyżki mąki pszennej
0,5 łyżeczki soli
szczypta białego pieprzu
1 filiżanka wody (może być też mleko zwykłe lub roślinne)

RODZAJ I ILOŚĆ WARZYW, PRZYPRAWY / CZAS GOTOWANIA
* 2 filiżanki szparagów w kawałkach ok. 2 cm, 1 łyżeczka soku z cytryny, szczypta utartej gałki muszkatołowej (lepiej kwiatu muszkatołowego) / 8 minut
* 1/2 filiżanki fasolki szparagowej w kawałkach ok. 2 cm, 1/2 łyżeczki suszonego cząbru / 20-30 minut
* 2 filiżanki małych różyczek brokułów, 1/2 łyżeczki suszonego tymianku, mały liść laurowy, szczypta granulowanego czosnku / 10 minut
* 1 filiżanka pokrojonej w plasterki marchwi, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 1/2 łyżeczki suszonej bazylii / 12 minut
* 2 filiżanki niewielkich kawałków kalafiora, 1/2 - 3/4 łyżeczki curry / 10 minut
* 1,5 filiżanki selera pokrojonego w drobną kostkę, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 1/2 łyżeczki suszonej bazylii / 15 minut
* 1 filiżanka pieczarek w plasterkach, szczypta gałki muszkatołowej / 5 minut
* 1 filiżanka ziemniaków pokrojonych w kostkę, 1/2 łyżeczki suszonego koperku / 10 minut
* 4 średnie pomidory bez skórki i pestek pokrojone na ćwiartki, 1/4 łyżeczki suszonej bazylii / 15 minut
* 1,5 filiżanki obranej cukinii w kawałkach, duża szczypta utartej gałki muszkatołowej / 5 minut

Przygotowanie:

Do garnka wlać bulion, dodać cebulę oraz wybraną z tabeli kombinację warzyw i przypraw. Najlepiej użyć świeżych warzyw, choć poza sezonem można również zastosować mrożone. Bulion zagotować, zmniejszyć ogień i gotować do miękkości warzyw. Zupę zmiksować (z mieszanki brokułowej wyjąć uprzednio liść laurowy).

Na patelni zrobić białą zasmażkę z masła lub oleju i mąki, dodać sól i pieprz, rozprowadzić wodą lub mlekiem uważając, by nie było grudek. Wlać mieszaninę do zupy, doprowadzić do wrzenia (należy ją często mieszać), chwilę pogotować.

Sprawdzić smak i ewentualnie doprawić solą i białym pieprzem.
Nadesłał(a) pat, dnia: 2000-09-10 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Kulinarny serwis Izy (już nie istnieje)

Twoje zapiski: