Kluchy ryżowe z nadzieniem groszkowym (gotowane)
Robiłam je pierwszy raz z farszem groszkowym, bo groszek miałam pod ręką, ale myślę, że można do środka włożyć każde nadzienie, także słodkie. Aha, kluchy są świetne z sosem grzybowym.
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
ciasto:
1 woreczek białego ryżu
1 łyżka mąki
szczypta soli
farsz:
1 cebula
1/2 puszki zielonego groszku
ząbek czosnku
sól
pieprz
łyżka oleju do smażenia
Przygotowanie:
Ryż gotujemy, odcedzamy. Wrzucamy do wysokiego naczynia, miksujemy dodając mąkę i szczyptę soli. Z powstałej masy formujemy kulę.
W między czasie na patelni dusimy (ok. 10 minut) posiekaną cebulę. Dorzucamy do niej groszek, zmiażdżony czosnek, sól, pieprz, odkrywamy patelnię, po odparowaniu zbędnych soków przekładamy farsz do miski, miksujemy.
Z masy ryżowej odrywamy fragmenty tworząc w dłoniach półkola/miseczki, do których wkładamy po łyżeczce farszu, dobrze zaklejamy. Powstałe kulki wrzucamy do gotującej się wody, mieszamy aż zaczną wypływać, gotujemy 3-5 minut, odcedzamy, jemy;)
Twoje zapiski: