puszka.pl - pysznie!

Bisque (kremowa zupa) z patisonów i marchwi

Zupa na zimno - jak raz na gorące dni. Kuchnia francuska.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 6 osób

3 małe, żółte patisony
2 średnie, młode marchewki
1 średnia cebula
1/2 litra bulionu warzywnego
1/2 łyżeczki soli
3/4 puszki niesłodzonego skondensowanego mleka [w wersji wegańskiej można zastąpić mlekiem roślinnym, choć jest rzadsze]
+ natka pietruszki do posypania

Przygotowanie:

Patisony i marchewki pokroić w plasterki, cebulę posiekać. W dwulitrowym rondlu wymieszać pokrojone warzywa, zalać je bulionem i posolić. Zagotować, zmniejszyć płomień, przykryć i dusić przez 15-20 minut, do miękkości marchwi.

Wtedy zdjąć z ognia i zmiksować. Dodać mleko, wymieszać, przykryć i wstawić do lodówki.

Podawać oziębione i posypane posiekaną natką pietruszki.
Nadesłał(a) pat, dnia: 2000-09-20 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Kulinarny serwis Izy (już nie istnieje)

Twoje zapiski: