Bisque (kremowa zupa) z patisonów i marchwi
Zupa na zimno - jak raz na gorące dni. Kuchnia francuska.
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
dla 6 osób
3 małe, żółte patisony
2 średnie, młode marchewki
1 średnia cebula
1/2 litra bulionu warzywnego
1/2 łyżeczki soli
3/4 puszki niesłodzonego skondensowanego mleka [w wersji wegańskiej można zastąpić mlekiem roślinnym, choć jest rzadsze]
+ natka pietruszki do posypania
Przygotowanie:
Patisony i marchewki pokroić w plasterki, cebulę posiekać. W dwulitrowym rondlu wymieszać pokrojone warzywa, zalać je bulionem i posolić. Zagotować, zmniejszyć płomień, przykryć i dusić przez 15-20 minut, do miękkości marchwi.
Wtedy zdjąć z ognia i zmiksować. Dodać mleko, wymieszać, przykryć i wstawić do lodówki.
Podawać oziębione i posypane posiekaną natką pietruszki.
Twoje zapiski: