1 szkl. grochu w połówkach
1,9 l wody
3 ł soli
2 liście laurowe
1 laseczka cynamonu przełamana na pół
1 ł kurkumy
2 Ł masła lub oleju
275 g różnych warzyw umytych i pokrojonych (ja dodaję 2 czerwone papryki i 3 marchewki, czasem kawałek pietruszki)
1,5 ł kminku indyjskiego
szczypta chili
1 ł imbiru
0,25 ł asafetidy
1 Ł natki pietruszki do posypania
Przygotowanie:
W garnku zagotować wodę z solą, liśćmi laurowymi i kawałkami cynamonu. Do gotującej się wody wrzucić groch. Gotować ok. 20 min. aż zmięknie.
Dodać kurkumę i ew. 1 łyżkę masła lub oleju, wsypać pokrojone warzywa, przykryć i gotować na średnim ogniu, aż warzywa będą miękkie.
Zmniejszyć ogień do minimum i przygotować przyprawy. Na małej patelni rozgrzać 1 łyżkę masła (lub odrobinę oleju roślinnego), wrzucić kminek oraz chili, zamieszać. Gdy kminek zbrązowieje, dodać imbir i asafetidę, smażyć kilka sekund, po czym wlać masalę do zupy. Gotować razem jeszcze ok. 5 min.
Wskazówki i uwagi:
"ł" oznacza łyżeczkę, a "Ł" łyżkę.
Przygotowanie przypraw wymaga szczególnej uwagi, ponieważ łatwo je przypalić.