puszka.pl - pysznie!

Gazpacho pomidorowe na bulionie, z dodatkiem selera naciowego (wg. "Better Homes & Gardens")

Zupa na zimno - jak raz na gorące dni.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 8 osób

4 duże pomidory
mały ogórek
średnia zielona papryka
łodyga selera naciowego
mała cebula

ząbek czosnku
2 łyżki soku z cytryny
łyżka oliwy z oliwek
łyżeczka soli
łyżeczka cukru
pół łyżeczki do kawy czarnego pieprzu
pół litra bulionu z warzyw
kilka kropel sosu Tabasco

Przygotowanie:

Warzywa obrać, pokroić w drobną kostkę i wsypać do dużego garnka. Dodać utarty ząbek czosnku i pozostałe składniki. Bardzo dokładnie wymieszać. Mocno oziębić i podawać z drobnymi grzankami.

Wskazówki i uwagi:

Uwaga! Oziębioną zupę można podzielić na dwie części i jedną z nich zmiksować, a następnie połączyć powtórnie z niemiksowaną połową. Takie gazpacho będzie gęściejsze. Podać również z dodatkiem grzanek.
Nadesłał(a) pat, dnia: 2000-09-20 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Kulinarny serwis Izy (już nie istnieje)

Twoje zapiski: