Gazpacho z Kordoby - z ogórkami i czosnkiem (wg. przepisu Alicji B. Toklas)
Zupa na zimno - jak raz na gorące dni.
Rodzaj diety: lakto-wege
Składniki:
dla 4 osób
2 łyżki oliwy z oliwek
2 zmiażdżone ząbki czosnku
2 ogórki
2 filiżanki wody
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki mąki kukurydzianej
2 filiżanki śmietanki (ok. 30%)
Przygotowanie:
Do ceramicznej miski wlać oliwę z oliwek, dodać zmiażdżone ząbki czosnku i razem utrzeć. Ogórki obrać, usunąć gniazda nasienne, drobno posiekać i dodać do oliwy z czosnkiem, wymieszać.
W rondelku zagotować 2 filiżanki wody z solą. Mąkę kukurydzianą wymieszać z niewielką ilością zimnej wody (ok. 3 łyżki) i wlać do wrzątku. Chwilę pogotować, aby płyn zgęstniał. Zdjąć z ognia i wlać do miski. Zamieszać i ostudzić.
Do chłodnej zupy wlewać stopniowo, ciągle mieszając, śmietanę. Przed podaniem mocno ochłodzić.
Twoje zapiski: