Rozgrzewające kakao migdałowe lub orzechowe z cynamonem
Pomysł o tyle fajny, że nie wymaga żadnych szczególnych zakupów - wystarczy mieć pod ręka migdały lub inne orzechy :)
Rodzaj diety: wegańska & RAW
Składniki:
1 szkl. mleka migdałowego (lub innego orzechowego, np. z nerkowców) - przepis poniżej
1-2 łyżki kakao
1 łyżka słodu, np. z agawy lub ryżowego (neutralne smakowo), czy czym kto słodzi
szczypta soli
ew. strąk wanilii
cynamon do posypania
mleko migdałowe:
1 szkl. migdałów
4 szkl. wody
Przygotowanie:
Migdały można namoczyć na kilka godzin. Następnie należy je zmielić blenderem z pewną ilością wody (jeśli dodamy gorącą wodę, później nie będzie trzeba podgrzewać napoju). Po uzyskaniu w miarę jednolitej pasty dolewamy resztę wody i mielimy jeszcze jakiś czas. Przecedzamy przez sitko przykryte gazą, tetrą lub inną przepuszczalną, ale dość gęstą tkaniną. Tkaninę zbieramy w "sakiewkę" i wyciskamy porządnie. Cały proces można powtórzyć jeszcze raz z mniejszą ilością wody.
Do mleka dodajemy pozostałe składniki (wanilię przecinamy wzdłuż i dodajemy wygarnięte ze środka nasionka) i miksujemy chwilę. Podgrzewamy do takiej temperatury, jaka nam odpowiada, posypujemy cynamonem i gotowe :)
Twoje zapiski: