2 szklanki ugotowanej proteiny sojowej
cebula
2 ząbki czosnku
jajko lub dla wegan coś w zastępstwie (np. mąka kukurydziana)
kumin
tikka lub inna mieszanka curry
sól
pieprz cytrynowy
bułka tarta
kilka łyżek oleju do smażenia
Przygotowanie:
Cebulę zeszklić, dokładnie odsączyć z tłuszczu i dodać do granulatu sojowego razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, jajkiem, przyprawami i bułką tartą w takiej ilości, aby z masy łatwo dało się ulepić kuleczki.
Ulepione kulki obtoczyć w oleju (najłatwiej nalewając parę łyżek oleju do filiżanki) i wstawić do piekarnika. Piec w 180°C około 20 minut.
Nadesłał(a) ryfka,
dnia: 2011-03-07 21:26:59.309
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.